Úvodní strana Tiskové středisko Tiskové zprávy TZ Památky 2015

TZ Památky 2015

15. 10. 2015

Dejte minulosti budoucnost s veletrhem PAMÁTKY 2015!

V termínu od 22. do 23. října 2015 se na výstavišti v pražských Holešovicích uskuteční 4. ročník mezioborového veletrhu obnovy, financování, využití a řemesel pod názvem PAMÁTKY 2015. Mottem veletrhu je heslo "Dejme minulosti budoucnost" a jeho základními tématy jsou rekonstrukce památkových souborů a objektů, jejich financování a současné využití, ale také odkaz našich předků a podpora řemesel. Na diváky čekají zajímavé expozice s velkým množstvím interaktivních prvků. Výstava bude umístěna v Křižíkových pavilónech B a E, protože souběžně s ní se na výstavišti bude konat také 17. ročník nejvýznamnější středoevropské přehlídky designu a užitého umění - DESIGNBLOK 2015.  Veletrh PAMÁTKY bude pro návštěvníky DESIGNBLOKU zdarma a je přístupný z Pravého a Levého křídla Průmyslového paláce. Do Křižíkových pavilónů však bude také samostatný přístup jen pro ty, kteří se rozhodnou navštívit pouze PAMÁTKY.

A co Vás na veletrhu čeká? Těšit se můžete na prezentace a ukázky záchrany či konverze historického dědictví. Pozadu nezůstane ani oblast projektování a stavitelství nebo památková péče. Zastoupeno zde bude restaurátorství a umělecké řemeslo, ochrana a zabezpečení staveb a jejich částí a vybavení, materiály, technologie a řemeslné postupy pro rekonstrukci památkových objektů. Nezapomnělo se ani na prvky a  systémy technické infrastruktury a technického vybavení budov nebo požární ochranu a zabezpečení objektů a areálů. Na tato témata logicky navazuje také rozsáhlá problematika soudobého využití památek a památkových souborů, jejich zakotvení v současných sídlech i krajině, včetně širokého segmentu cestovního ruchu.

Z celé řady pozoruhodných jmenujme určitě informacemi nabitý stánek krajů ČR, rozsáhlé expozice hlavního města Prahy a Národního památkového ústavu, stánky Prahy 3 a Prahy 8,  pozoruhodné prezentace Arcibiskupství pražského a dalších diecézí, Církve československé husitské a Federace židovských obcí, ale také řady výrobců, například zde nalezneme TONDACH, QC Floors, Creaton, Kermat, Biodry ČR, Drymat a další, ale též řemeslnické  cechy - Cech kamnářů, Cech malířů a lakýrníků, Cech parketářů a podlahové techniky.
Na návštěvníky čeká bohatý doprovodný program, víc jak 40 nejrůznějších seminářů, konferencí a prezentací, interaktivní ukázky a workshopy. Mohou si například prohlédnout, jak probíhala obnova rodného domu Jana Husa v Husinci včetně otevření místní nové expozice. V Křižíkově pavilónu B bude ve čtvrtek 22. 10. 2015 probíhat konference s titulem "Příklady dobré praxe v oblasti památkové péče". Památkové péči bude věnována také konference "Výukou k porozumění, porozuměním ke kvalifikované péči", která se na stejném místě uskuteční v pátek 23. 10. 2015.

V rámci veletrhu máte možnost navštívit i 14 dalších unikátních výstav. Vzácná knihařská díla představí výstava "Historické knihy ze sbírek Městské knihovny v Praze". Za zmínku rozhodně stojí i expozice "Památky s příběhem", "Dvanáct českých divů světa" prezentující české památky UNESCO nebo "Má vlast cestami proměn".

Dámské společenské šaty z 19. století představí výstava Ateliéru Móda minulostí. Na stánku ateliéru lze také během celého veletrhu využít poradnu zaměřenou na repliky a rekonstrukce dobového odívání, včetně účesů a líčení. Velmi zajímavou prezentaci chystá také společnost ALLA DANZA. Na jejich stánku jsou připraveny konzultace v oboru studia, rekonstrukce a dobově poučené interpretace historických tanců Evropy v období 15. - 19. století. Návštěvníci nebudou ochuzeni ani o praktické ukázky a názorné školení.

Atraktivní ukázky čekají rovněž v segmentu řemesel. V duchu české tradice se můžete těšit třeba na foukání tradičních skleněných figurek, ruční malbu na vánoční ozdoby, předvádění tradičních technik vyšívání nebo ukázky stavby, ladění a rekonstrukce varhan.

Program obou výstavních dnů bude na holešovickém výstavišti opravdu bohatý, nenechte si tedy ujít jedinečnou příležitost seznámit se zblízka s Českou republikou a jejím bohatým odkazem.
Další informace naleznete na www.incheba.cz/veletrh/pamatky.html

Organizátor akce: INCHEBA EXPO PRAHA, spol. s r.o.
Místo konání: Výstaviště Praha - Holešovice
Otevírací doba: 22. října 2015   10:00 - 19:00 hod.
23. října 2015   10:00 - 19:00 hod.
Vstupné: zdarma

Tisková zpráva ke stažení: tz_pamatky_2015.doc