Úvodní strana Tiskové středisko Tiskové zprávy Závěrečná TZ - Holiday World 2016

Závěrečná TZ - Holiday World 2016

26. 02. 2016

HOLIDAY WORLD 2016 PŘILÁKAL MNOHO PŘEDNÍCH ODBORNÍKŮ I NÁVŠTĚVNÍKŮ

Jubilejní 25. ročník veletrhu cestovního ruchu Holiday World úspěšně skončil a opět jednoznačně potvrdil pověst nejdůležitější akce tohoto typu ve střední Evropě. Veletrhu se účastnily nejvýznamnější osobnosti cestovního ruchu v zemi.

Na ploše 18 880 m² mohli návštěvníci shlédnout nabídky, novinky a další informace od 652 vystavovatelů. Zájem o cestování neutuchá - na veletrh dorazilo 30.950 lidí. Nové kontrakty a potřebné informace přišlo získat 7.520 odborníků. A jestliže ve svém prohlášení označila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová veletrh nikoliv za středoevropský, ale světový, pak to dokumentuje i toto číslo – byly zde nabídky 46 zemí, zastoupeno bylo 5 kontinentů. Letošním čestným hostem a partnerskou zemi  byla ve své premiérové účasti okouzlující a dynamická Čína, s úspěšnou a pestrou prezentací a doprovodným programem. Čína přitom ústy svých představitelů na veletrhu projevila konkrétní zájem i o příští ročník Holiday World. Poprvé na veletrhu se též představily Peru, Kazachstán, Palestina a Litva.

Ve čtvrtek 18. února se slavnostního zahájení j zúčastnily přední osobnosti cestovního ruchu v zemi od nás i ze zahraničí. Úvodního slova za pořadatelskou společnost se ujal generální ředitel Incheby Expo Praha Alexander Rozin. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová jednoznačně potvrdila výjimečnost tohoto veletrhu. „Velice se mi líbí ta myšlenka, že na jednom místě tu doslova můžete procestovat téměř celý svět. Letos se návštěvníci opět mohou těšit na prezentace desítek zemí ze všech koutů světa a samozřejmě nesmíme opomenout naše české regiony, které se budou snažit upozornit na svá krásná místa. Jedná se o významnou akci, která podtrhává fakt, že cestovní ruch prožívá v České republice velmi dobrá léta. Popřála jsem veletrhu a vystavovatelům úspěšné dny,“ uvedla ministryně Šlechtová hned v úvodu veletrhu.

Právě s čínskou delegací se ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová osobně setkala a probrali spolu stěžejní body naplňování Memoranda o porozumění a spolupráci v oblasti cestovního ruchu. Důkazem této spolupráce je například zavedení přímé linky mezi Pekingem a Prahou a nárůst příjezdu čínských turistů do České republiky. „Naše spolupráce se stále prohlubuje a jsou naplňovány i další body memoranda. Jsem velmi potěšena, že se nám stále otevírají nové možnosti, a těším na další užší kontakty mezi našimi zeměmi v oblasti cestovního ruchu,“ dodala ministryně Šlechtová k jednání s čínskou delegací. Za čínskou stranu si proslov vzala na starost mimořádná a zplnomocněná velvyslankyně ČLR v ČR J.E. MA Keqing či náměstek ministra turismu Číny  LIU Jinping. Uspokojení z toho, že její země se prezentuje na této důležité akci tlumočila ministryně turismu Státu Palestina Rula Nabil Albandak.

V průběhu zahájení byla vyhlášena Osobnost cestovního ruchu 2015 "Holiday World AWARD", ocenění za nejvýznamnější a nevýraznější přínos k rozvoji tohoto oboru u nás. Z rukou ministryně Karly Šlechtové a představitelů organizátorů ankety – C.O.T. media a Incheby Expo Praha převzal ocenění  Viliam Sivek.

Vůbec poprvé v historii byl na veletrhu vyhlášen i partnerský region. Premiérově se jím stal Jihomoravský kraj, který ve své expozici představil bohatou turistickou nabídku jižní Moravy i zajímavosti města Brna. Velkým lákadlem pro všechny velké i malé byly chemické a fyzikální pokusy vědeckotechnického centra VIDA!. Nechyběly zajímavosti lázní v Hodoníně a Lednici nebo pestrá nabídka Národního divadla Brno, které se díky mezinárodní spolupráci, jako je např. uvedením choreografie J. Kyliána Petit mort, zařazuje mezi evropské TOP divadelní scény. Atrakcí pro návštěvníky pochopitelně byla pestrá nabídka deseti moravských vinařství, včetně Národního vinařského centra ve Valticích. Během veletrhu příjemnou atmosféru zpestřovala cimbálová muzika Strážničan. Ve svém projevu při zahájení samozřejmě Zuzana Vojtová, ředitelka centrály cestovního ruchu Jižní Morava neopomněla zdůraznit, že právě tento region je hned po Praze nejnavštěvovanější destinací u nás – a kraj tomu také průběžně a soustavně vytváří nové a lepší podmínky.

Na Holiday World se vyhlašovala i oblíbená anketa „Kraj mého srdce 2015“, kterou již tradičně pořádá vydavatelství KAM po Českuveletržní společnost Incheba Expo Praha pod záštitou Asociace krajů ČR. Pro svůj oblíbený turistický kraj v celkem 8 kategoriích hlasovalo 10 745 osob. Z osmi hlavních cen si hned polovinu odnesl Jihomoravský kraj. U příležitosti 10. výročí existence redakce KAM po Česku byla založena cena SRDCE PRO REGION. Každoročně ocení zásluhy regionální osobnosti. Cenu Srdce pro region 2016 získala Miroslava Nováková z Královéhradeckého kraje, která stála od 90. let minulého století u prvních nesmělých krůčků zviditelnění turistických oblastí Rychnovsko a Orlické hory a Podorlicko.  Aktuálně vede v Kostelci nad Orlicí Klub seniorů Pohoda, s jehož členy podniká řadu zajímavých výletů po celé ČR.

V pátek 1
9. 2. proběhlo vyhlášení soutěží pro vystavovatele.
Nejzajímavější katalog:
1. místo: CK China Tours,
2. místo: CK ALVAREZ,
3. místo: Channel Crossings

Nejzajímavější propagační materiál:
1. místo: CzechTourism,
2. místo: Indonésie,
3. místo: Královéhradecký kraj

Nejpůsobivější stánek do velikosti plochy 60 m2:
1. místo: Palestine - Ministry of Tourism & Antiquities,
2. místo: Liberecký kraj,
3. místo: Cruisemar Tours

Nejpůsobivější Stánek nad velikost plochy 60 m2:
1. místo: China National Tourism Office,
2. místo: Nitrianký kraj,
3. místo: Maďarská turistika

Čestné uznání – partnerství: China National Tourism Office a Jihomoravský kraj

Návštěvníci veletrhu Holilday World měli možnost po celou dobu veletrhu navštívit i 15. ročník cestovatelského festivalu WorldFilm, který nabízel pestrou škálu workshopů, seminářů, besed, diashow či autogramiád.

Hlavní údaje:

Počet vystavovatelů Holiday World: 652