Úvodní strana Tiskové středisko Tiskové zprávy TZ Památky - Muzea - Řemesla 2016

TZ Památky - Muzea - Řemesla 2016

02. 11. 2016

Veletrhy PAMÁTKY – MUZEA – ŘEMESLA 2016
aneb Dejme minulosti budoucnost!

Pod tímto mottem se v pátek a v sobotu 4. – 5. listopadu na pražském Výstavišti v Holešovicích, v Průmyslovém paláci, uskuteční jubilejní 5. ročník mezioborových veletrhů PAMÁTKY – MUZEA – ŘEMESLA 2016, obnovy, financování a využití. Veletrhy nezasahují pouze do oblasti památkové péče, záchrany a konverze historického dědictví a do sféry projektování a stavitelství, ale také restaurátorství a uměleckého řemesla, muzejnictví, představí se tu nové materiály a technologie, zajímavé projekty, interaktivní ukázky, workshopy….

A co Vás na veletrhu čeká? Těšit se můžete na prezentace a ukázky záchrany či konverze historického dědictví. Pozadu nezůstane ani oblast projektování a stavitelství nebo památková péče. Zastoupeno zde bude restaurátorství a umělecké řemeslo, ochrana a zabezpečení staveb a jejich částí a vybavení, materiály, technologie a řemeslné postupy pro rekonstrukci památkových objektů. Nezapomnělo se ani na prvky a  systémy technické infrastruktury a technického vybavení budov nebo požární ochranu a zabezpečení objektů a areálů. Na tato témata logicky navazuje také rozsáhlá problematika soudobého využití památek a památkových souborů, jejich zakotvení v současných sídlech i krajině, včetně širokého segmentu cestovního ruchu.

Představí se více jak 120 vystavovatelů, téměř na všech stáncích budou k dispozici i praktické ukázky a poradenství. Z celé řady pozoruhodných jmenujme určitě informacemi nabitý stánek krajů ČR, rozsáhlou expozici Národního památkového ústavu i Městské knihovny v Praze, pozoruhodné prezentace Arcibiskupství pražského a dalších diecézí, Církve československé husitské a Federace židovských obcí, ale i Asociace muzeí a galerií ČR s přímou účastí muzeí; zajímavé novinky od řady výrobců a dodavatelů staveb, např. HOCHTIEF, Siemens, MC - Bauchemie, Reframo KZK, G4D, Kuběnský, ČKAIT, QC FLOORS, WELLTEX, Hlavní město Praha, Městská část Prahy 8, Město Kadaň, DRONPRO, Petr Švamberg – vitráže, Jaromír Hajský – historická dlažba, Ladislav Sluka - gotický nábytek, Bohumil Žloutek – stavba, ladění a rekonstrukce varhan, Dílna ručního papíru, ale i řemeslnické  cechy - Cech kamnářů, Cech malířů a lakýrníků, Cech klempířů, pokrývačů a tesařů, Cech obkladačů, Cech českých vinařů, Cech kamnářů nebo přehlídku škol např. České vysoké učení technické – Fakulta architektury, Ústav památkové péče, Univerzita Pardubice - Fakulta restaurování, Akademie výtvarných umění v Praze, SPŠ kamenická Hořice, SPŠ technická Praha, SPŠ Zlín. S postupem obnovy kulturního dědictví seznámí také Klub za starou Prahu, Institut pro památky, Kotěrovo centrum architektury, Institut pro památky, Nakladatelství FOTEP, České dědictví UNESCO, Asociace majitelů hradů a zámků, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, MŠMT, OHK Jablonec nad Nisou, Centrum pro regionální rozvoj, Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, Obec Lipová, TUR Šluknovsko, Via Tempora Nova, Rudolfinea, Montanregion Krušné hory, Spolek archaických nadšenců, a další.

Expozice nabídnou nejen možnosti cestování po památkových objektech, ale také výstavy navazující na konference a více jak 50 seminářů se zajímavými tématy např. „Památky v době Lucemburské“, „Industriální stopy“, „Unikátní hodinky PRIM Karel IV. - odkaz velkého panovníka“, „Cechy a tradiční řemesla“, „Studentské architektonické návrhy na obnovu památek“ – návrhy studentů z Fakulty architektury ČVUT v Praze, „Církevní památky“, i vzácná knihařská díla "Historické knihy ze sbírek Městské knihovny v Praze", "Dvanáct českých divů světa" - prezentující české památky UNESCO, „Lidová architektura velké Prahy“, „Slavné lázně Evropy“ nebo výstava fotografií "Vila Tugendhat“ od Libora Teplého či „Mladí fotografují památky 2016“ - výběr fotografií ze soutěže, která je dnes jedna z největších světových akcí pro mladé na poli kulturního dědictví, a mnoho dalšího.

Atraktivní ukázky čekají rovněž v segmentu řemesel. V duchu české tradice se můžete těšit třeba na foukání tradičních skleněných figurek, ruční malbu na vánoční ozdoby, předvádění techniky rytí na sklo nebo ukázky stavby, ladění a rekonstrukce varhan nebo stavění historických kachlových kamen...

Program obou výstavních dnů bude na holešovickém výstavišti opravdu bohatý, nenechte si tedy ujít jedinečnou příležitost seznámit se zblízka s tradičními řemesly, Českou republikou a jejím bohatým odkazem.

Další informace naleznete na PAMÁTKY - MUZEA - ŘEMESLA 2016

Termín konání:

4. - 5.11. 2016

Místo konání: Výstaviště Praha - Holešovice
Otevírací doba: pátek, sobota 10:00 - 18:00
Vstupné: 150,- Kč (vstupenka platná také na veletrh Hraček, her a dětských potřeb)
50,- Kč důchodci a zlevněná vstupenka/ předregistrace
děti do 15 let a ZTP/P vstup zdarma
studenti s doprovodem zdarma (na základě seznamu studentů), doprovod plné vstupné